Ce se intampla in creierul nostru atunci cand suferim?

Viata este un proces continuu de invatare. Inveti din greseli, iar acest lucru te ajuta sa te dezvolti ca om. Dar ce se intampla in creierul nostru atunci cand suferim si suntem tristi? Asa cum spune o vorba veche “ce nu te omoara te intareste” pentru ca uneori e nevoie sa suferim ca sa ne maturizam, sa invatam din esecuri si sa devenim mai intelepti.

1. Suferinta - sculptorul din creier

De-a lungul vietii, pe masura ce traim mai multe momente de suferinta, creierul trece prin schimbari majore, care ne afecteaza in mod inevitabil personalitatea. Frica, starea de alerta, tristetea continua pot duce la tulburari ale creierului si la eliberarea anumitor neurotransmitatori.

Sunt stimulate anumite zone ale creierului, cum ar fi cortexul insular, care sunt asociate cu sentimente de durere si teama. Aceasta stimulare poate genera consecinte pe termen lung in ceea ce priveste personalitatea individului: neincredere, furie, tendinta de a fi deprimat si chiar acte de violenta.

frica.jpg

Sigur ca aceste rezultate nu sunt aceleasi in toate cazurile, dar exista riscuri mari, iar creierul poate fi afectat. Sa ne gandim la o casnicie in care unul din parteneri a fost maltratat. In cele din urma, excesul acesta de suferinta atinge un nivel cerebral alarmant si se ajunge la o situatie de neajutorare, iar mai apoi la depresie, furie, frustrare.

2. Suferinta - o metoda importanta de invatare

Viata nu e o cale usoara spre fericire sau un drum drept, fara obstacole. Poate ti-ai dat seama deja ca poti invata din majoritatea emotiilor placute, insa fara indoiala suferinta este un profesor mai bun. Ar putea fi chiar cel mai bun invatator, dar din pacate este si cel mai nemilos.

Dupa cum se spune adesea, “cel care nu a suferit nu a trait cu adevarat”. Poate ca pare putin exagerat, dar merita se ne amintim acest lucru. Noi toti invatam din esecurile si greselile noastre. O persoana care refuza sa invete din propriile erori nu intelege ce inseamna viata: un proces continuu de invatare. Daca nu iti accepti greselile este imposibil sa mergi mai departe, sa le depasesti si in cele din urma sa devii mai puternic.

Suferinta e urata. Da, stim asta. Cu toate acestea, suferinta nu ar trebui sa fie o bariera pentru restul vietii sau o scuza pentru a inchide toate usile. Eul tau interior, puterea ta si vointa ar trebui sa fie motoarele care sporesc capacitatea de a depasi suferinta. Nu uita acest lucru.

3. Suferinta cauta sa se elibereze

Nu lasa suferinta sa se amplifice fara sa inveti sa-i faci fata. Daca incerci sa traiesti cu aceasta durere pot aparea multe probleme in creier: nivel ridicat de cortizol, stres, incapacitate de a invata lucruri noi, pierderi de memorie. Treptat te vei epuiza. Sanatatea si echilibrul tau emotional vor disparea.

Incearca sa te eliberezi. Daca cineva te raneste, spune acest lucru. Daca exista un lucru care te supara prea mult, incearca sa scapi de el. Lasa-ti ochii sa se umple de lacrimi si plangi cand simti nevoia sa te descarci. Pentru ca nimeni nu merita sa sufere, mai ales pentru o perioada lunga de timp.

Incearca sa cauti intotdeauna solutii la problemele cu care te confrunti. Fiecare efort pe care il vei face in acest sens merita din plin pentru tine, pentru sanatatea ta.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Pregatirea masinii pentru iarna: ghid practic

Pregatirea masinii pentru iarna este esentiala pentru siguranta ta in trafic, dar in acelasi timp te scuteste sa umbli prin service-uri si sa cheltuiesti bani pe reparatii constante. Cum vremea rece deja s-a instalat confortabil, ne-am... Continue →