Ce trebuie sa stii despre contractul de transport

Un contract de transport constituie un element important in activitatea economica, acesta fiind reglementat de articolele 1955-2008, regasite in Codul Civil. Contractul de transport este definit inca din primul articol al Codului Civil cu referire la acest tip de transport, in care se speculeaza ca: „prin contractul de transport, o parte, numita transportator, se obliga, cu titlu principal, sa transporte o persoana sau un bun dintr-un loc in altul, in schimbul unui preţ pe care pasagerul, expeditorul sau destinatarul se obliga sa il plateasca, la timpul si locul convenite.” Definitia prezenta face referire atat la transportul de marfa, cat si la transportul de persoane.
Pentru a intelege importanta unui contract de transport, trebuie sa avem in vedere mai multe aspecte legate de acesta, si anume: pretul, dovada contractului, obligatiile executorului, tranporatorului, destinatarului, raspunderea transportatorului pentru prejudiciile create.
Dispozitiile Codului Civil fac actul contractelor de transport cu titlul oneros, in acest caz pretul fiind esential, plata lui putand fi facuta atat de expeditor cat si de destinatar. Exista situatia in care contractul nu specifica cine trebuie sa plateasca pretul, iar acest lucru nu este stabilit de vreo alta lege speciala. In acest caz, expeditorul va plati transportul o data cu predarea bunurilor. Daca transportatorul are dubii ca bunurile transportate difera de bunurile prevazute in contract, acesta poate cere un pret mai mare pe transport decat cel rpevazut in contract.
Dovada contracttului poate fi facuta prin documente de transport care constau in foaie de parcurs sau conosament. Chiar de se va opta pentru o varianta sau alta a dovezii contractului, documentul trebuie intocmit in trei exemplare, astfel: un exemplar va fi l expeditorului, unul al destinatarului si al treilea exemplar va insoti obiectul transportat.
Fiecare parte a contractului trebuie sa indeplineasca anumite obligatii. Expeditorul are drept obligatie plata pretului. De asemenea, trebuie sa impacheteze atent bunurile deoarece, daca acestea vor fi degradate din cauza neindeplinirii acestei obligatii, el va trebui sa suporte prejudiciile. Totodata expeditorul va fi responsabil si de transportarea unor obiecte periculoase care pot aduce daune. Expeditorul trebuie sa predea bunurile la locul si momentul convenit cu transportatorul. Daca exista situatia ca destinatarul sa nu fie gasit la adresa indicata, datele sa fie insuficiente pentru depistarea locului unde s-ar putea afla destinatarul, daca transportatorul se afla in imposibilitatea predarii bunurilor, expeditorul poate suporta plata returnarii bunurlor.
Transportatorul are ca prima si importanta obligatia transportarea obiectelor la locul convenit si la termenul convenit. Daca transportatorul intarzie sau daca bunului ii este adus vreun prejudiciu pe parcursul transportului, atunci, transportatorul va suporta plata prejudiciilor. De asemenea, transportatorul trebuie sa informeze destinatarul cu privire la ssosirea bunurilor.
Destinatarul este partea terta in contractul de transport, in principiu ne avand o serie de obligatii pe care sa le respecte. Destinatarul, in momentul acceptarii bunurilor, are obligatia sa plateasca pretul acestora, daca acest lucru nu a fost facut deja sau daca acesta a convenit cu expeditorul ca plata se va face intr-un anumit termen de la primirea coletului.
Transportatorul poate suporta anumite plati daca aduce prejudicii bunurilor transportate. Daca o clauza a contractului referitoare la exonerarea sau limitarea raspunderii transportatorului pentru prejudiciile create nu are o dispozitie legala care sa o intareasca, atunci claza este nula. Cu toate acestea, legiuitorul dispune de anumite conditii in care raspunderea sa fie limitata sau inlaturata. Daca exista prejudicii aduse de transportator, despagubirea va cuprinde valoare bunului care a fost declarata de expeditor la predare. In caz ca valoarea reala a bunului este mai mica in comparatie cu valoarea declarata de expeditor, atunci in calcularea despagubirii se ia valoarea constatata a bunului. Daca se constata ca tarsnportatorul a adus prejudicii cu rea intentie bunurilor, atunci nu va mai fi ferit de nicio limitare, fiind necesara plata integrala a bunurilor prejudiciate.
Contractul de transport este important si trebuie studiat cu grija, fiecare clauza protejand bunurile transportate.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Cele mai ciudate animale de companie

Cu siguranta si tu detii sau ti-ai dori sa ai un animalut de companie. Unul cat se poate de dragastos care sa-ti ofere toata iubirea lor si care sa te faca de fiecare data sa zambesti. De obicei alegi ca si animalut de companie, cea mai... Continue →