Cum folosesti cardul de sanatate

Pentru asiguratii din sistemul medical de sanatate, luna februarie a venit cu o noutate, respectiv debutul utilizarii cardului de sanatate. Cu toate controversele formate in jurul lui, acest card de sanatate este usor de folosit si ar fi bine sa il ai asupra ta tot timpul sau macar atunci cand ai de gand sa beneficiezi de servicii medicale.

med.jpg

La ce iti foloseste cardul de sanatate

Cardul de sanatate este inactiv pana la prima vizita la un furnizor de servicii medicale. Odata ce cardul este introdus in cititor, va trebui sa alegi un PIN, care va functiona asemeni oricarui alt PIN de card. Este la latitudinea ta daca vrei ca medicul sa mentioneze in contul tau anumite afectiuni de care suferi, alergii sau alte probleme medicale. Asadar, cardul de sanatate nu intra in contradictie cu nicio religie.

Tu poti opta pentru inscriptionarea unui numar minim de date cu caracter personal, insa trebuie sa stii ca micul tau card contine obligatoriu informatii legate de identitatea ta, adica numele si prenumele, data nasterii, CNP-ul si codul unic de identificare in sistem. Dupa activare, poti folosi cardul pentru servicii medicale sau farmaceutice, de fiecare data cand apelezi la furnizori aflati in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Este bine sa stii ca principalul scop al cardului de sanatate este acela de a face dovada calitatii tale de asigurat in sistemul national de sanatate. De asemenea, dovedeste faptul ca ai beneficiat de un anumit serviciu medical, asadar contribuie la eficientizarea fondurilor folosite in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Unde folosesti cardul de sanatate
Cardul de sanatate poate fi folosit la fiecare vizita la medicul de familie, la un medic specialist, la un laborator de analize sau la ambulatoriu. In cazul urgentelor medico-chirurgicale, serviciile medicale se efectueaza fara a fi necesar cardul de sanatate. Cardul poate fi folosit doar pe teritoriul Romaniei, fiind diferit de cardul european de sanatate.

card.jpg

Ce se intampla cu asigurarile de sanatate

Cardul national de asigurari sociale de sanatate a devenit operational incepand cu 1 februarie, insa trebuie sa stii ca pana pe data de 30 aprilie poti dovedi calitatea de asigurat si cu ajutorul clasicei adeverinte.
Persoanele care nu au implinit varsta de 18 ani nu primesc carduri nationale de asigurari de sanatate, deoarece beneficiaza de servicii medicale gratuite, conform legii.
In cazul in care nu ai primit acasa cardul de sanatate, adreseaza-te casei de asigurari de sanatate de care apartii.

Ce se intampla daca refuzi cardul de sanatate

In cazul in care refuzi cardul de sanatate, din motive religioase sau de alta natura, trebuie sa faci dovada calitatii de asigurat cu ajutorul unei adeverinte eliberate de casa de asigurari de sanatate. Aceasta adeverinta este valabila timp de trei luni.
Pentru a obtine adeverinta, este nevoie sa depui o declaratie pe propria raspundere privind refuzul cardului, precum si cardul (daca ti-a fost livrat), la casa de asigurari de sanatate unde esti luat in evidenta.
Pana in prezent, au fost tiparite peste 13 milioane de carduri de sanatate, din care peste 100.000 au fost activate inainte de finalul anului 2014.

 
0
Kudos
 
0
Kudos

Now read this

Uleiurile esentiale

De mii de ani umanitatea utilizeaza uleiurile esentiale in scopuri medicale, terapeutice. Acestea pot fi utilizate in aromaterapie, curatenie, cosmetica si cu scop medical. Aceste uleiuri se extrag din flori, frunze, scoarta, radacini,... Continue →